Home » Novosti » Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5
  • Sony nas je pomalo iznenadio svojim novim modelom koji je naizgled vrlo sličan svojim prethodnicima, ali već nakon nekoliko minuta korištenja dokazuje da i dalje ima mjesta za značajne inovacije

Opisivanje novih mobitela sve je teže. Hardverskih razlika je sve manje, posebno ako govorimo o perjanicama mobilne ponude. Osim hardvera, još jedna stvar je vrlo slična kod gotovo svih proizvođača mobitela, a to je da zbog enormne ponude i sve veće konkurencije vrhunski telefoni postaju sve jeftiniji, a kako margina zarade pada tako se povećava ovisnost proizvođača o tome da im svaki pojedinačni model jednostavno mora uspjeti na tržištu. Za kupce, ovo je fantastična situacija, mobiteli su stvarno sve bolji ne samo oni skuplji nego i oni jeftiniji, a inovacija je sve više, usprkos tendenciji telefona da koriste identičan hardver.

Možda najbolji primjer je najnovija Xperia, Z5, koja nam se u ovom broju našla u rukama. Sony je u ovo iteraciji izdao čak tri telefona u svojoj „najboljoj i najjačoj seriji“, redom Compact, „običnu“ i Premium. Telefon koji smo mi testirali je „običan“, iako je sve samo ne još jedan običan telefon, u trenutnoj generaciji ovo nije najjači model jer je Z5 Premium sa svojim 4K ekranom zauzeo to mjesto.

Poenta ovog telefona je da bude pažljivo balansirana evolucija u odnosu na prethodne modele, i da pomiri koncept „flagship“ telefona sa pokušajem da ne pretjera i ne otme tržište jačem modelu. Nama se možda najviše sviđa činjenica da je Sony shvatio da ekran i općenito kompletan telefon konačno ne moraju biti najveći na tržištu. 5.2’’ je i više nego dovoljno, te se stvarno nadamo da će se ekrani na ovoj klasi telefona stabilizirati na ovoj veličini. Ekran je zapravo dimenzijama i razlučivošću identičan onome na modelu Z3+.

Kao što niti jedan opis na internetu ne može zaboraviti spomenuti, u odnosu na stariji Z3+ dvije jedine velike razlike su jedino kamera i čitač otiska prsta, ali ono što rijetki stvarno i naglašavaju je koliko su te razlike bitne.

Krenimo od onoga fizičkog. Telefon je vrhunski napravljen, kao što je to i za očekivati, a osim dizajna čak nam se dopala i osnovna boja telefona, zagasito zelena, koja telefon čini drugačijim od gotovo cijele konkurencije. Veličina ekrana pomalo će vas iznenaditi kada telefon prvi put uzmete u ruke, posebno ako ste prije u rukama imali recimo neki noviji LG ili neki drugi telefon sa velikim ekranom i uskim rubom. Sony se kod dizajna zapravo odlučio na prilično konzervativni pristup sa širokim rubovima koji odjeljuju rub ekrana od fizičkog ruba telefona, posebno iznad i ispod ekrana, ali prostor je posebno dobro iskorišten za zvučnike koji se kod ovog telefona nalaze tako pozicionirani da zvuk šalju izravno prema korisniku dok gleda u ekran, a ne sa stražnje strane kao neka od konkurencija. Samim time stražnja strana može biti vrlo elegantna, jednobojna i prekinuta samo nenametljivim otvorom za 23MP kameru.

Općenito, dizajn je fantastično nenametljiv i pojednostavljen toliko da djeluje kompleksno. Svi rubovi su zaobljeni ali i dalje vrlo oštri te izrađeni od polikarbonata koji je vrlo otporan na padove. Samim time telefon jako dobro leži u ruci, i što je najbitnije djeluje kao jedan komad materijala.

Činjenica da je stražnja strana staklena čini ga nešto lomljivijim nego što bi to željeli, ali sveukupno to je mali ustupak koji je omogućio vrhunski dizajn, možda čak i najbolji koji smo vidjeli na Sony telefonima. Baterija nažalost nije odvojiva, tako da se što se autonomije tiče morate oslanjati na ono što je u telefonu. Ono što je doduše bitno naglasiti je da ovaj telefon podržava ultrabrzo punjenje, odnosno punjenje do 60% kapaciteta baterije za samo pola sata. Ovime je gotovo sigurno da ako na radnom mjestu i kod kuće imate punjač vaš telefon neće nikada ostati bez struje.

Druga velika stvar oko koje Sony radi gotovo cijelu marketinšku kampanju je kamera, u ovom slučaju 23MP. Teško je nabrojati sve njezine zanimljive karakteristike, od mogućnosti snimanja nižom razlučivosti pri čemu se povećava svjetlosna osjetljivost senzora, preko različitih modova rada kao što je primjerice način rada koji automatski detektira osmjeh i bez ikakve intervencije snima ljude kada se nasmiju pa do vrlo naprednih funkcija kao što je dodavanje 3d objekata u sliku. Osim što je tehnološki napredna, ova kamera nas je nekoliko puta uspjela i ozbiljno iznenaditi svojim vrlo razigranim pratećim karakteristikama.

Još jedan detalj koji moramo spomenuti na kraju je i čitač otiska prsta, koji je vjerojatno najmanje nametljiv dio cijelog paketa. Čitač je zapravo ugrađen u tipku za uključivanje, i toliko je neupadljiv da djeluje gotovo kao da ga i nema. Jedina naznaka da čitač radi biti će lagano vibriranje ako je uključen. Za otključavanje je u tom slučaju dovoljno samo dotaknuti tipku za uključivanje odgovarajućim prstom, te se telefon gotovo magično uključuje. Zbog položaja i oblika ovo će značiti da telefon morate naučiti na onaj prst koji će najčešće biti smješten na toj tipci, ali to nakon par sekundi držanja telefona u ruci nije nikakav problem.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest