Home » Novosti » Rekordna godina za Lenovo

Rekordna godina za Lenovo

Rekordna godina za Lenovo

Zahvaljujući rekordnoj prodaji pametnih telefona, kineski proizvođač računara ostvario je u proteklih godinu dana skok profita od 29 odsto. Ubuduće fokus na tablet uređaje i smartfone

 

 

 

 

 

Kineski proizvođač računara Lenovo grup ostvario je u poslovnoj 2013/14. skok profita od 29 odsto, zahvaljujući rekordnoj prodaji pametnih telefona.

Neto profit je u godinu dana zaključno sa martom porastao na 817,23 miliona dolara, a prihodi su uvećani 14,3 odsto, na 38,71 milijardu dolara, navodi kompanija, a prenosi agencija Frans pres.

 

“Poslovna 2013/14. bila je još jedna rekordna godina za Lenovo, što pokazuje da možemo da rastemo i ispunjavamo svoje obaveze, bez obzira na tržišne uslove”, izjavio je predsednik i izvršni direktor kompanije, Jang Juanćing.

 

Lenovo je lider na svetskom tržištu personalnih računara sa 17,7 odsto udela, ali planira da preusmeri fokus na tablet uređaje i smartfone. Jang navodi da je cilj kompanije da postane treći po veličini igrač na globalnom tržištu pametnih telefona, posle akvizicije američke firme Motorola mobiliti, koju je Lenovo kupio od Gugla za 2,91 milijardu dolara u januaru, iako kupovina još nije kompletirana.

 

Lenovo je prošle godine prodao više od 50 miliona smartfona, što predstavlja rast od 72 odsto na godišnjem nivou. Grupacija je u Kini ostvarila 38 odsto ukupnih prihoda, u Severnoj i Južnoj Americi 21 odsto, a u Evropi, Africi i na Bliskom istoku 25 odsto.

 

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest