Home » Novosti » Ovo su prvi Android telefoni velikih proizvođača

Ovo su prvi Android telefoni velikih proizvođača

Ovo su prvi Android telefoni velikih proizvođača

Predstavljanje Androida nije značilo prekretnicu samo za Google u pohodu na tržište operativnih sistema za mobitele. Proizvođači koji zbog softverske inferiornosti nisu mogli konkurirati finskom proizvođaču Nokia i američkom Appleu u Androidu su vidjeli šansu za eliminaciju svoje softverske nekonkurentnosti. Prije ere Androida, telefoni iz Samsunga su raspolagali softverom koji je bio bliži klasičnim telefonima bez nekih posebnih funkcija a multitasking se nije mogao vidjeti ni u tragovima. Istini za volju, izuzetak su bii neki Samsungovi telefoni koji su koristili Nokijin Symbian. Od istog klišea nisu odstupali ni Sony ni LG. HTC je kao svoj sistem izbora koristio Windows Mobile koji HTC-u mimo uske poslovne klijentele nije uspio pribaviti neku širu klijentelu.

Android je sve to promijenio. Samsungu, Soniju, LG-u, HTC-u i drugim danas poznatim proizvođačima omogućio je proizvodnju pravih pametnih telefona koji ne samo da su mogli konkurirati Nokia telefonima, već su preuzimali primat nad njima, čime se dotadašnji monopol Nokie praktično raspao. Ovo prilikom spomenut ćemo prve telefone s Android sistemom koji su svojim proizvođačima donijeli preokret.

HTC Dream

Uz dužno poštovanje drugima, HTC Dream zaslužio je da se prije svih spomene s obzirom da je u pitanju prvi Android telefon ikada. Googleov i HTC-ov prvi izlet u još slabo naseljenu teritoriju realiziran je 2008. i 2009. godine s planom pružanja korisnicima onoga što Apple sa iPhoneom nije pružio. Iako HTC Dream izgleda kao klasični telelefon s ekranom na dodir, priča o izgledu ipak ne završava odmah. Ispod preklopa ekrana krije se propisna hardverska QWERTY tastatura koja je onima koji se više interesiraju za tehnologiju donijela osmijeh na lice. Naravno, tu je i loptica za navigaciju koja je završila i na nasljedniku ovog uređaja, HTC Hero.

Hardverski, HTC Dream za svoje vrijeme bio je dobar, ali su određene mogućnosti su nedostajale. Veličina ekrana bila je za to vrijeme prikladnih 3.2″ rezolucije 320 x 480 piksela, 192 MB RAM-a, glavnom kamerom od 3.2 MPix s autofokusom i jednojezgrenim procesorom od 528 MHz. U tom periodu, Android kao mlad sistem ostao je uskraćen za neke opcije poput menadžera datoteka i bluetooth transfera podataka, što se promijenilo sa razvojem Marketa koji se sada zove Play Store. Verzija Androida na kojoj je radio Dream bila je 1.5 Cupcake, sa nadogradnjom na Android 1.6 Donut. Ovaj model utemeljio je pravac kojim će Android sistem dalje ići.

Samsung Galaxy I7500

Samsung je svoju Android priču započeo sa modelom Galaxy I7500, zahvaljujući kojoj je Samsung kasnije zasjeo na tron industrije mobitela. Android verzija ovog uređaja bila je, kao i kod HTC Dreama, Android 1.5 Cupcake, koja je kasnije nadograđena na 1.6 Donut. Procesor koji je pokretao I7500 bio je frekvencije 528 MHz, kamera uređaja bila je od 5 MPix a tu je bilo i 128 MB RAM-a, kao i 8 GB interne memorije. Iako se vremenom ispostavilo da je ovaj uređaj pun ozbiljnih grešaka poput diskutabilne kvalitete poziva i loše postavljenih hardverskih tipki, ovaj telefon sebi je osigurao mjesto u historiji kao začetnik ere u kojoj je Samsung pokorio Android tržište a i tržište mobilnih telefona u cjelini.

Sony Ericsson Xperia X10

Predstavnik tadašnjeg Sony Ericssona, današnjeg Sonija, u androidski ring došao je nešto kasnije, što znači da je imao bolje specifikacije nego prethodno pomenuti HTC Dream i Samsung Galaxy I7500 Telefon kojim se Sony Ericsson predstavio Android svijetu bio je Xperia X10, koji je posjedovao za to vrijeme ogroman ekran od 4 inča, procesor od 1 GHz, 384 MB RAM-a i kamera od 8 MPix sa blicem i autofokusom. Sony Ericsson je ovaj telefon propisno pripazio, te je X10 ostao zabilježen kao jedan od telefona koji je doživio najviše softverskih nadogradnji.

Prva verzija Androida za ovaj uređaj bila je 1.6 Donut, a ubrzo je došla nadogradnja na 2.1 Eclair. Zatim je za X10 ubrzo postao dostupan Android 2.2 Froyo, da bi finalna verzija sistema bila Android 2.3 Gingerbread. Zahvaljujući ovome, životni vijek X10 na tržištu bio je prilično dug. Zbog kontinuiranog ažuriranja sistema i kamere od 8 MPix, X10 je dugo držao cijenu na tržištu novih i polovnih telefona.

LG GW620

Iako se LG u Android tokove uključio koji mjesec kasnije od Samsunga, to nije bio razlog da se LG osjeća imalo inferiornim. Predstavljen u septembru 2009. godine, LG-ev iskorak u Android svijet u obliku telefona GW620 za ovog proizvođača označio je preokret. Veličina ekrana kojim se komuniciralo s GW620 bila je 3″, a tu je bila i klizna QWERTY tastatura. Procesor je iste frekvencije kao onaj u HTC Dreamu, 528 MHz, kamera od 5 MPix imala je blic, a početna verzija Androida bila je 1.5 Cupcake. LG se na ovoj verziji nije zaustavio te je ovaj uređaj nadograđivao sve do Androida 2.2 Froyo.

Huawei U8220

Huawei je sa modelom U8220 bio jedan od prvih kineskih poizvođača koji je naravio iskorak ka Androidu. Pogledom na specifikacije telefona i izgled može se naslutiti da je Huawei inspiraciju za U8220 našao u HTC Dream. Veličina ekrana Huaweia u8220 iznosila je 3.5″ rezolucije 320 x 480 piksela, već viđen procesor od 528 MHz, 192 MB RAM-a te kamera od 3.2 MPix. Verzija Androida s kojom je ovaj uređaj isporučivan bila je, kao što već pertpostavljate, 1.5 Cupcake. Huawei je ovaj uređaj ažurirao sve do Androida 2.1 Eclair, ali je zahvaljujući raznim developerima ovaj telefon došao do verzije 2.3.7 Gingerbread.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest