Home » Novosti » Kada će baterije zaista napredovati u mobilnim uređajima?

Kada će baterije zaista napredovati u mobilnim uređajima?

Kada će baterije zaista napredovati u mobilnim uređajima?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izlazak svakog novog tableta, pametnog telefona ili gadgeta koji možemo koristiti dok nije priključen na izvor električne energije, pojavljuje se pitanje kada će netko napokon izumiti bateriju koja će uistinu u korak pratiti razvoj tehnologije.

Trenutno, baterije su poprilično zaostale u odnosu na novitete koje nam nudi svaki novi uređaj, a samim time traju kraće i sve više frustriraju korisnike. Stoga, pravi pomak više nije veći ili manji zaslon, bolja funkcionalnost ili dostupnost, to će biti baterija koja omogućava neometan rad više od osam sati, ako smo sretni. Jedino što se trenutno čini jest postavljanje veće baterije.

Primjerce, Galaxy Nexus iz 2011. godine koristio je bateriju kapaciteta 1800 mAh (miliampersati), a Samsung Galaxy S5 koristi bateriju kapaciteta 2800 mAh. LG u svoje najnovije uređaje postavljaju baterije kapaciteta 3500 mAh. Zvuči sjajno, ali činjenica je i da Galaxy Nexus iz 2011. troši manje od SGS 5, tako da se korisniku ništa bitnije ne mijenja, još uvijek vapi za uređajem koji će moći raditi duže, što se posebno osjeća ako smo na putu i nemamo se gdje “priključiti” jedno duže vrijeme.

Osim povećanja kapaciteta, kompanije “optimiziraju” potrošnju, što je pohvalno jer treba štediti gdje god se stigne. Pa tako Motorola, LG, Samsung i HTC u unutrašnjosti uređaja imaju procesore koji zahtjevaju manju potrošnju, imaju opcije koje vam dodatno štede energiju i uskoro se prelazi na sustave od 64 bita, koji troše nešto manje energije no oni od 32 bita. Ali ni to nije to, kada ubrojimo veći kapacitet i optimizaciju, dobijemo oko dva sata više “života” – možda.

Zasad se moramo zadovoljiti time, većim baterijama i optimizaciji. Dakle, ovisni smo o izvoru električne energije na koji bi se spojili i od toga se ne može pobjeći, era u kojoj će baterije trajati danima još je daleko, nema ni naznaka da stiže. Zato je dobar Qualcommov izum brzog punjača (Quick Charge 2.0), koji “napuni” praznu bateriju u devedeset minuta.

Također, znanstvenici institutu Surface Science (MSSI) na sveučilištu Limerick uz pomoć nanotehnologije pokušavaju produljiti vijek baterija, ali tek su u početnoj fazi i tek otkrivaju koji materijal baterije bi bio najpogodniji, a potom će otkriti i kako najbolje iskoristiti taj materijal

Sve u svemu, još uvijek ćemo morati trpiti što imamo i čekati da netko napravi taj veliki korak naprijed, koji će označiti revoluciju.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest