Home » Novosti » Google Play uskoro nudi mogućnost probavanja aplikacija prije plaćanja

Google Play uskoro nudi mogućnost probavanja aplikacija prije plaćanja

Google Play uskoro nudi mogućnost probavanja aplikacija prije plaćanja

Vjerovatno ste nekada poželjeli jednostavno isprobati neku aplikaciju na Play Storeu prije nego je platite. Normalno je da niko ne želi tek tako platiti nešto unaprijed bez probavanja, bez obzira koliki iznos novca bio u pitanju. Ukoliko je novi izvještaj The Informationa tačan, onda će kupovina aplikacija prije probavanja postati dio prošlog vremena s obzirom da Google razmatra uvođenje mogućnosti probavanja aplikacija prije plaćanja u bliskoj budućnosti.

Ako je vjerovati ovom izvještaju, korisnici više za probavanje neće morati preuzimati punu verziju aplikacije jer su, prema riječima u izvještaju, probne verzije aplikacija nešto što može ljudima uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove mobilnog interneta, te posredno dovesti do povećanja broja preuzimanja aplikacija. Također, izvještaj sugerira da bi ove testne verzije aplikacija mogle biti posebno korisne na tržištima u razvoju gdje ljudi zbog nižeg standarda imaju manje novca.

Kako bi tačno ove aplikacije radile i da li bi to bilo nešto što bi Google zahtijevao od svih developera, uključujući i developere premium aplikacija? Na ova pitanja još uvijek nema jasnog odgovora, mada izvještaj sugerira da probne verzije aplikacija neće imati sve opcije koje posjeduje full verzija, nego će im broj opcija biti ograničen. Ova ideja već i sada postoji jer mnoge aplikacije već sada imaju svoju osnovnu (besplatnu) verziju i permium (plaćenu) verziju, u koje spada i aplikacija Swype Keyboard koju smo zajedno sa drugim tastaturama detaljno testirali.

No, znajući Google, možemo očekivati sve i svašta, pa i promjene u planovima koje nalikuju na filmske.  Bez obzira kako ovo bilo primijenjeno, za korisnike je ovo jako korisna stvar jer će sada tačno znati šta zapravo plaćaju. To bi dugoročno moglo rezultirati rastom prodaje premium aplikacija.

Ovo rješenje usmjereno je na developere koji prodaju isključivo plaćene verzije aplikacija, te ih se ovim vjerovatno želi natjerati da uz plaćene verzije nude i probne.

Šta mislite o ovoj Googleovoj ideji? Po čemu će se probne verzije aplikacija razlikovati od premium verzija, da li će probne aplikacije imati manji broj opcija nego premium aplikacija, ili će broj opcija ostati isti a razlika biti u vremenskom ograničenju?

 

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest