Home » Novosti » Eksperti potvrdili: iPhone može da se prisluškuje i kada je isključen

Eksperti potvrdili: iPhone može da se prisluškuje i kada je isključen

Eksperti potvrdili: iPhone može da se prisluškuje i kada je isključen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edvard Snouden tvrdi da Američka nacionalna sigurnosna agencija može da prisluškuje putem mikrofona mobilnog telefona i kada je on isključen. Ovu tvrdnju su potvrdili i eksperti.

 

Američki i britanski špijuni mogu da slušaju mikrofon vašeg iPhonea čak i kada je on isključen. 

“Oni mogu vaš telefon da upale, čak i onda kada ste ga vi potpuno isključili”, kaže Snouden, a prenosi Mirror. 

Sada je tim eksperata za sigurnost potvrdio ovu Snoudenovu tvrdnju, da proizvod Applea može da izgleda ugašen, dok on ustvari radi, a vi to ni ne znate. 

Erik Mekdonald, hardverski inženjer iz Los Anđelesa tvrdi da kada se telefon ugasi, on i dalje radi u režimu slabe potrošnje snage što daje mogućnost komunikacionim čipovima da ostanu aktivni. 

“Ova pozicija “pretvaranja da je mrtav” dozvoljava telefonu da i dalje prima komande, uključujući i aktiviranje mikrofona”, tvrdi Mekdonald i dodaje: 

“Vaš ekran je crn i čini se da je isključen i da se ništa ne dešava. Ćak i ukoliko pritisnete neko dugme on i dalje izgleda da je ugašen, ali njime se, ustvari, još uvijek može upravljati. Veoma je teško znati da li je vaš telefon ugrožen”. 

Na blogu “Errata Security”, konsultant za sigurnost Robert Dejvid Gram napisao je da se mogućnost o kojoj govori Snouden zove implant. 

“Implant je kada NSA presreće vaš telefon i u njega ubacuje određeni softver ili hardver. I da taj implant da je NASi potpunu kontrolu nad vašim telefonom, ali je, na prvom mjestu, ubacivanje implanta veoma komplikovano”, napisao je Gram. 

Gram dodaje da je implant moguće ubaciti u telefon putem interneta ili određenih opcija mobilnih telefona ili se u telefon može ubaciti fizičkim putem ukoliko telefon dospije u ruke onih koji to žele da urade. 

Agencije poput CIA, FBI, MI5 i MI6 posjeduju tehnologiju pomoću kojih mogu da mobilne telefone koriste za prisluškivanje i to u posljednjih 10 godina, prenosi Mirror. 

Tehnika poznata kao “roving bug” otkrivena je 2006. godine, a omogućavala je agentima da aktiviraju mikrofone mobilnih telefona i tako prisluškuju razgovore koji se odvijaju u blizini.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest