Tim sigurnosnih stručnjaka iz Bluebox Securityja je nedavno otkrio opaku ranjivost Anroid platforme, koju su nazvali ‘Fake ID’, a zbog koje su svi Android korisnici od siječnja 2010. bili ugroženi. Android platforma je zakrpana praktički odmah, no uređaji sa starijim verzijama Androida i bez dalje podrške su pod velikim upitnikom po pitanju sigurnosti

‘Svaka Android aplikacija ima jedinstven identitet (…) Istraživački tim Bluebox Securityja je otkrio kako zahvaljujući ranjivosti u ovoj mobilnoj platformi postoji mogućnost kopiranja tih identiteta i koristiti ih zlonamjerne svrhe. Nazvana Fake ID, ranjivost omogućuje malicioznim aplikacijama da imitiraju prepoznate aplikacije koje su prošle sigurnosne provjere – i to bez obavijesti korisniku. To može dovesti do širokog spektra posljedica, poput bijega maliciozne aplikacije iz uobičajenog sandbox okruženja i pristupu korisničkim podacima potrebnim za plaćanje i sl.’, navode na stranici Bluebox Securityja, dodavši da zahvaljujući oponašanju Android enterprise sigurnosnog sustava 3LM, maliciozni kod može preuzeti kontrolu nad cijelim uređajem.

Možda najveći problem je činjenica da problem postoji od Androida u verziji 2.1, zahvaljujući čemu je potencijalno zahvaćeno milijune uređaja. Zapravo, zahvaćeno bi bilo 82 posto svih Android korisnika – da je netko uspješno iskoristio sigurnosnu ranjivost, što srećom nije slučaj. Bluebox i Google su provjerama zaključili kako do sada nije bilo iskorištavanja ove prilično teškog sigurnosnog propusta. Sigurnosni propust je postojao sve do verzije Android 4.4.x KitKat. ‘Zahvaljujemo Blueboxu na odgovornom izvještaju o ovoj ranjivosti za nas; upravo ovakvo istraživanje treće strane je jedan od načina na koji Android postaje boljim za korisnike. Nakon što smo saznali za ranjivost, brzo smo izdali zakrpu koja je pak poslana Android partnerima, ali i za AOSP. Google Play bi sada trebao zaštititi korisnike po ovom pitanju. Istovremeno, skenirali smo sve prijave za Google Play i zaključili kako nema dokaza o pokušaju iskorištavanja ove ranjivosti’, rekao je Google u priopćenju.

Za one koji neće imati priliku dobiti nadogradnju, valja spomenuti kako je Google Play sada univerzalno zaštićen te da korisnici koji koriste aplikacije iz drugih izvora sve rade na svoju odgovornost. Ako već postoji potreba za korištenjem aplikacija iz neslužbene trgovine, sigurnosni stručnjaci savjetuju korištenje kakvog antivirusnog rješenja.  

Android Smartphone možete ažurirati u Imamex Ovlastenom servisu na Android 4.4.x KitKat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odmah po objavi Galaxyja S5 pojavile su se glasine kako kompanija sprema i ‘premium’ verziju uređaja koja će imati barem dio metalnog okvira. Samsung je nedugo nakon toga odbio mogućnost pojavljivanja nove perjanice u tekućoj godini, a usprkos brojnim glasinama, kompanija je po svemu sudeći održala riječ. Galaxy Alpha će biti prilično prosječan uređaj…

 Okvir uređaja bi trebao biti aluminijski, dok će ostatak dizajnerskih detalja Galaxy Alpha povući od modela S5 i Note 3. Već tada se dao uvid u neke karakteristike uređaja, poput toga da će stići s 32GB spremišnog prostora (ali ne i microSD utorom).

Galaxy Alpha bi trebao imati i čitač otiska prsta i ekran dijagonale 4,8 inča uz razlučivost od 720p. Osim fotografija, najsvježije informacije su potvrdile kako će uređaj imati ekran prilično neimpresivne razlučivosti, suprotno glasnama o QHD (2.560 puta 1.440 piksela).Naravno, i dalje nije jasno je li upravo to uređaj ranije poznat pod imenom Galaxy F (ili čak Galaxy Prime). S obzirom na razlučivost ekrana, za sada valja zaboraviti na ostatak high-end komponenti poput Qualcommovog Snapdragon 805 čipa i pripadajućih 3GB memorije, iako Samsung itekako još uvijek može iznenaditi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sljedeći korak u baterijskim tehnologijama (opet) samo što nije stigao. Istraživači na Stanfordu su kreirali tzv. ‘sveti gral’ litij-ionskih baterija; uspješno su napravili dovoljno robusnu litijsku elektrodu, čime se kapacitet baterija može povećati za tri do četiri puta

U praksi bi to značilo jeftinije i dugotrajnije baterije za električna vozila, ali i sve mobilne gadgete.

Istraživači su već desetljećima pokušavali kreirati litijsku anodu, no to se pokazalo problematičnim jer bi se uslijed reakcije elektrode počele raspadati. Kako bi zaobišli ovaj problem, znanstvenici su napravili zaštitni sloj međusobno povezanih i šupljih nanosfera od ugljika, debljine svega 20 nanometara. Taj zaštitni sloj omogućava litijskoj elektrodi da i dalje radi, ali se deformira zajedno s njom kako se ona ne bi raspala. Svi materijali od kojih se rade anode (uključujući grafit i silicij), se donekle šire prilikom punjenja, no u odnosu na sve druge materijale litij zauzima posebno mjesto. K tome je njegova ekspanzija neujednačena zbog čega se na vanjskoj površini anode stvaraju pukotine i rupice, objašnjavaju autori. Zahvaljujući tim površinskim rupicama i nepravilnostima ioni koji izlaze iz elektrode pri tom stvaraju ‘dendrite’, koji pak drastično smanjuju učinkovitost baterije nakon svega nekoliko punjenja.

Dok su brojni istraživači i inženjeri već neko vrijeme odustali od izrade litijske anode, ovaj tim je nanotehnologijom pokušao spriječiti stvaranje tih dendrita – i to uspješno. Sve ovo se, riječima istraživača, nalazi nadohvat ruke. Naravno, kako bi sve krenulo u masovnu proizvodnju valja povećati učinkovitost i valja imati na umu koliko je reaktivan litij.

Kulonska/Faradayeva učinkovitost za razvijenu litijsku anodu iznosi 99 posto nakon 150 ciklusa, što je značajan korak naprijed u odnosu na ranije pokušaje gdje se dobilo 96 posto uz pad na manje od 50 posto u svega 100 ciklusa.

Djeca se znaju zaigrati ako u rukama drže pametni telefon i na njemu se zabavljaju svojom omiljenom igrom, a ta igra tu i tamo može postati skupa, iako je u teoriji besplatna. Kako bi zbrka bila manja, Google i Apple će jasnije odrediti što je besplatno, a što ne, mijenjajući dosadašnji opis nekih svojih aplikacija s igrama.

Suočeni s ljutnjom roditelja, ali ne manje važno, i pritiskom Europske komisije, Google i Applepripremaju promjenu “cjenika” nekih svojih aplikacija za pametne telefone koje su dosad bile obilježene kao besplatne. Problem s igrama koje navlače djecu da troše unutar igre, kupujući razne načine da brže napreduju i budu uspješniji, u dogledno vrijeme bit će ublažen tako da će svatko prije preuzimanja aplikacije biti obaviješten da se ne radi o besplatnom sadržaju.

“Dogledno vrijeme” za sada nije precizno utvrđeno, ali poslije intervencije Europske komisije, iz Applea su priopćenjem za javnost javili da se već otprije bave ovim problemom. Kako bi zaštitili roditelje, u iOS-u 8 pripremaju novu mogućnost za kontroliranje koliko njihova djeca troše i što kupuju na pametnim telefonima, a razlog za sve ovo nije samo u pritisku tijela Europske unije, već i u ranijem slučaju iz SAD-a. Početkom godine Apple je zbog besplatnog koje ustvari nije besplatno pristao roditeljima isplatiti odštetu od najmanje 32,5 milijuna američkih dolara, poslije dogovora s američkim Federal Trade Commissionom.

Hoće li drugačije obilježavanje besplatnog sadržaja, druge metode kontrole i mogućnost plaćanja neke nove “masne” odštete pomoći da se ovaj požar ne razbukta, znat ćemo kada svi postupci za zaštitu više ne budu samo stvar koja je u najavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sudeći po tome što @evleaks uvijek pogodi kako će izgledati novi pametni telefoni i satovi, nove fotografije HTC-ovog pametnog sata koji bi se trebao pojaviti ove godine zasigurno bi se mogle pokazati točnima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za razliku od trenutnih modela LG-a, Sonyja i Samsunga koji imaju gumene narukvice, HTC-ov pametni sat trebao bi imati metalnu narukvicu i ekran od oko 2 inča. Cijena bi mu trebala biti oko 200 dolara, a tvrde da bi ga trebao pokretati novi operativni sustav Android Wear.Za sada nemamo vise informacija o ovom Smartwatch-u.

Android L operativni sistem biće jedna od najvećih promena koju će doživeti Google telefoni.

Android L biće dostupan korisnicima ove jeseni, što znači da će ga najverovatnije pratiti i predstavljanje novog model Google telefona, odnosno Nexusa. Najveća promena u odnosu na dosadašnji Android jeste dizajn interfejsa koji je nazvan „Material Design“. Predstavljanje svake sjenke, animacije i sloja slika je realističnije.

 

Google insistira na tome da OS bude mnogo intuitivniji i prijemčiviji ljudskom oku, kako bi ga dodatno približili korisnicima. Font „Roboto“ je unaprjeđen takođe, kako bi korisnicima gledanje televizije ili korišćenje mobilnih uređaja izgledalo isto.

Dodatni uređaji

Popularnost „nosivih“ uređaja je na vrhuncu, pa je Google odlučio da cio jedan segment Androida posveti tome. Povezivanje, praćenje i sve ostale funkcije su sada duboko integrisane između pametnih satova, narukvica i ostalih uređaja.

Notifikacije i zaključavanje ekrana su dobile unaprjeđenja u vidu spajanja u jednu veliku površinu koja nudi korisniku sve bitne informacije. Osnovna ideja je da Android L „uči“ navike korisnika i na taj način nudi jednostavnije interakcije koje će olakšati način korišćenja. Notifikacije neće prekidati korisnika u određenoj aplikaciji, već će davati samo osnovne informacije u uglu, kako ne bi „smetale“. Način zaključavanja će moći da se podesi na osnovu lokacija ili povezanih uređaja.

Google je dosta radio na poboljšanju performansi kako bi što više izvukli iz sada već značajno jakog hardvera novih telefona. Ono će mnoge da obraduje, jeste da će baterija kod tih modela trajati duže za jednu trećinu vremena u odnosu na sadašnju verziju Androida.Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy Pocket Neo S5310 Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, Kućište
Dimenzije : 105 x 57.8 x 11.8 mm Težina : 100.5 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema, Procesor
Takt : 850 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1200 mAh
Ostalo
: vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT Veličina : 3.0 inča
Rezolucija : 240x320 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 2.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : (UXVGA) 1600x1200 piksela,
Rezolucija videa : (QVGA) 320x240 piksela,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo: spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 512 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna Podržani formati : microSD (Trans Flash), Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni sistem
Vrsta : Android Verzija : v4.1 Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : komandovanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio, Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, WAP pretraživač : 2.0 Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML,

AKCIJA !! 129 KMOsnovno
Market
Model : Galaxy mini 2 S6500 Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, Kućište
Dimenzije : 109.4 x 58.6 x 11.6 mm Težina : 105.3 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema, Procesor
Takt : 800 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1300 mAh
Ostalo
: vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT Veličina : 3.27 inča
Broj boja : (18-bit) 262.144 boja
Rezolucija : 320x480 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 3.15 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2048x1536 piksela,
Rezolucija videa : (VGA) 640x480 piksela,
Ostalo : video zapis,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo: spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 512 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna Podržani formati : microSD (Trans Flash), Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni sistem
Vrsta : Android Verzija : v2.3 Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, H.263, H.264,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, alarm,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio, Bežično : bluetooth 3.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, WAP pretraživač : 2.0 Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML, DLNA,

AKCIJA !! 149 KM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Microsoft se pomalo malo kasno uključuje utrci s pametnim satovima, no čini se da će imati jedinstven i vrlo napredan model

Tako barem tvrde neimenovani izvori iz samog Microsofta, a na koje se International Business Times poziva. Pametni sat bi tako pored standardnih opcija koje ima i konkurencija, trebao imati i mogućnost mjerenja UV zračenja te šećera u krvi.

Time bi sat mogao svog vlasnika na vrijeme upozoriti na štetno zračenje te smanjiti rizik od kasnijeg nastanka raka kože. Druga opcija je mogućnost mjerenja glukoze (šećera) u krvi, što će svakako pozdraviti dijabetičari, kojima ova vrijednost doslovno život znači. 

Kako će sve ovo biti izvedeno nije poznati, a nije niti poznato jesu li ove tvrdnje uopće točne. Stoga, po onoj staroj strpljen-spašen, vidjet ćemo što nam Microsoft sprema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LG je danas i službeno predstavio svoj najnoviji smartphone – G3 Beat koji predstavlja tzv. “mini” verziju trenutnog G3 flagshipa.

Iako se neslužbene informacije s kraja prošlog mjeseca većinom poklapaju s današnjim službenim, određenih rastojanja ipak ima. Najveća pogreška u prognozi se odnosi na ukupnu količinu radne memorije i na kapacitet interne memorije. LG G3 Beat umjesto prognoziranih 2 GB RAM-a i 16 GB podatkovnog prostora ima 1 GB RAM-a i “samo” 8 GB interne memorije.

Brzina tada neimenovanog procesora je bila točna, a sada je poznat i naziv – G3 Beat tako pokreće Qualcommov četverojezgreni Snapdragon 400 takta 1,2 Ghz, dok se za grafički dio posla brine Adreno 305 grafika. Ostatak specifikacija koje se odnose na, kvalitetu ugrađene kamere, veličinu zaslona i njegovu rezoluciju, bateriju i operativni sustav su također točne.

LG G3 Beat dolazi s stražnjom kamerom rezolucije 8 MP koja uz LED bljeskalicu ima i posebni laser pomoću kojeg mjeri udaljenost i prilagođava brzinu autofocusa. Zaslon je 5-inčni, rezolucije 1280 x 720 piksela i gustoće 294 ppi-a. Baterija ima ranije najavljeni kapacitet od 2540 mAh, a operativni sustav je dobro poznati Android u KitKat 4.4.2 verziji.

Što se tiče “mini” dimenzija uređaja one iznose 137,7 x 69,6 x 10,3 milimetara, dok je ukupna težina uređaja 134 grama. G3 Beat podržava 4G LTE i HSPA + mreže i maksimalnu brzinu downloada od 21 Mbps.

Od sutra kreće distribucija na južnokorejskom tržištu, a koji tjedan kasnije i na europskom, kada će biti poznate i cijene koje će prema LG-jevim navodima ovisiti o tržištu na kojem se dotični smartphone prodaje.