Home » Novosti » Besplatno ili vrlo skupo: Apple i Google mijenjaju pristup ‘freemium’ igrama

Besplatno ili vrlo skupo: Apple i Google mijenjaju pristup ‘freemium’ igrama

Besplatno ili vrlo skupo: Apple i Google mijenjaju pristup ‘freemium’ igrama

Djeca se znaju zaigrati ako u rukama drže pametni telefon i na njemu se zabavljaju svojom omiljenom igrom, a ta igra tu i tamo može postati skupa, iako je u teoriji besplatna. Kako bi zbrka bila manja, Google i Apple će jasnije odrediti što je besplatno, a što ne, mijenjajući dosadašnji opis nekih svojih aplikacija s igrama.

Suočeni s ljutnjom roditelja, ali ne manje važno, i pritiskom Europske komisije, Google i Applepripremaju promjenu “cjenika” nekih svojih aplikacija za pametne telefone koje su dosad bile obilježene kao besplatne. Problem s igrama koje navlače djecu da troše unutar igre, kupujući razne načine da brže napreduju i budu uspješniji, u dogledno vrijeme bit će ublažen tako da će svatko prije preuzimanja aplikacije biti obaviješten da se ne radi o besplatnom sadržaju.

“Dogledno vrijeme” za sada nije precizno utvrđeno, ali poslije intervencije Europske komisije, iz Applea su priopćenjem za javnost javili da se već otprije bave ovim problemom. Kako bi zaštitili roditelje, u iOS-u 8 pripremaju novu mogućnost za kontroliranje koliko njihova djeca troše i što kupuju na pametnim telefonima, a razlog za sve ovo nije samo u pritisku tijela Europske unije, već i u ranijem slučaju iz SAD-a. Početkom godine Apple je zbog besplatnog koje ustvari nije besplatno pristao roditeljima isplatiti odštetu od najmanje 32,5 milijuna američkih dolara, poslije dogovora s američkim Federal Trade Commissionom.

Hoće li drugačije obilježavanje besplatnog sadržaja, druge metode kontrole i mogućnost plaćanja neke nove “masne” odštete pomoći da se ovaj požar ne razbukta, znat ćemo kada svi postupci za zaštitu više ne budu samo stvar koja je u najavi.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest