Home » Novosti » Ako imate ovaj telefon, onda vas sigurno špijuniraju!

Ako imate ovaj telefon, onda vas sigurno špijuniraju!

Ako imate ovaj telefon, onda vas sigurno špijuniraju!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Telefon poznat pod imenom Star N9500 (gruba kopija Samsung Galaxy S4 smartfona) u sebi sadrži program koji može da prikupi veliku količinu ličnih informacija koje potom šalje nazad u Kinu. Cjena ovog telefona je 250 KM.

 Jeftine kopije popularnih pametnih telefona iz Kine dolaze sa već instaliranim softverom za špijuniranje, upozoravaju nemački stručnjaci. Telefon poznat pod imenom Star N9500 (gruba kopija Samsung Galaxy S4 smartfona) u sebi sadrži program koji može da prikupi veliku količinu ličnih informacija koje potom šalje nazad u Kinu, a čak i da kontroliše kameru i mikrofon.

– Mogućnosti ovih telefona i špijunskih programa koji se nalaze u njima su gotovo bezgranične. Online kriminalci zahvaljujući njima mogu da dobiju kompletan pristup pametnom telefonu – izjavio je menadžer kompanije “G Data” koja je sprovela istraživanje.

Špijunske funkcije su  kod ovakvih uređaja ugrađene u samu srž Android operativnog sistema (deo kojem korisnici ne mogu da pristupe), i sadrže trojanac poznatiji kao “Uupay.D”. Maliciozni kod blokira sigurnosne update-ove telefona, što sprečava Google da ga obriše.

Iako je u pitanju kineski telefon, konkretno model Star N9500 se prodaje na velikom broju sajtova među kojima su Amazon i eBay. Košta oko 250 KM i nudi atraktivne tehničke specifikacije koje uključuju 5-inčni ekran i quad-core procesor, pa se korisnici često “ponesu” idejom da je u pitanju dobar, a jeftin uređaj.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest