Home » Novosti » 6 najboljih aplikacija za kameru vašeg Androida

6 najboljih aplikacija za kameru vašeg Androida

6 najboljih aplikacija za kameru vašeg Androida

Za sve one kojima funkcije fabričke aplikacije za kameru nisu dovoljne, tu su aplikacije developera koji su osjećali isto. Na Google Play se može vidjeti sve i svašta, od aplikacija kojima je problem samo funkcioniranje do onih vrhunskih koje su skidane nekoliko miliona puta. Samo za vas smo sumirali nekoliko najboljih aplikacija za kameru koje vaše slike čine još boljim i ljepšim.

1. Camera ZOOM FX

Mnogo hvaljeni Camera ZOOM FX je vjerovatno najpopularnija aplikacija za kameru. Pregledi raznih filtera, slikanje na glasovnu komandu i mogućnosti slikanja preko hardverskih tipki su samo neke od karakteristika ove aplikacije. Tu su i geste kojima se mogu dodijeliti posebni zadaci, a po želji se može ugasiti i zvuk kamere. Preko kupovine unutar aplikacije dostupni su i posebni dodaci. Kao što to biva sa aplikacijama ovog tipa, iako postoji besplatna i plaćena verzija aplikacije, većina opcija mogu se koristiti samo u plaćenoj verziji.

2. Camera FV-5

Ova aplikacija usmjerena je na pružanje visokog nivoa kontrole tako da vaš telefon nalikuje na profesionalnu kameru. U skladu s tim, FV-5 nudi mjerenje svjetlosti, kompenzaciju ekspozicije, EXIF i XMP meta podatke i fokus na dodir. Sve funkcije kamere mogu se dodjeljivati hardverskim tipkama za pojačavanje i smanjivanje. Fotografije mogu biti snimljene i u PNG formatu, što je odlično za post-procesiranje jer se ne gube detalji zbog kompresije. Camera FV-5 cilja na ozbiljne fotografe koji žele minimum kompromisa.

3. Camera 2

Ova aplikacija jednostavnog imena nudi instant pregled sa širokim spektrom filtera. Karakteristike ovih filtera mogu se mijenjati u toku slikanja, da bi se dobio željeni efekt. Camera 2 raspolaže sa preko 40 efrekata visoke kvalitete, meu kojima su i retro efekti zbog koih slika može izgledati kao da je nastala 40-ih, 50-ih, 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina prošlog vijeka.

Za one koji jednostavno ne mogu dočekati da vide kako će fotografija izgledati prije nego što bude uslikana, sposobnost Camera 2 da prikazuje žive preglede će biti vrlo cijenjena.

4. Camera Awesome

Camera Awesome je vrlo dobro odrađena aplikacija sa nekoliko dobrih sposobnosti. Možete podijeliti mete za fokus i balans bijele za odvojena područja, što može mnogo pomoći ako se slika nešto gdje ima mnogo sjenki. Za bolje podešenje kamere prema objektu tu su i poznata pravila trećina i zlatno pravilo. Za uređaje sa NVIDIA Tegra 4 tu je i podrška za usporeni video i integrirana podrška za stylus.

Sa svojim alatima za post-procesiranje i atraktivnim izgledom, Camera Awesome je pristojna alternativa fabričkoj aplikaciji.

5. lgCamera

Kod ove aplikacije odabran je drukčiji pristup u kojem funkcionalnost ima prioritet nad izgledom koji nije nakićen kao u prethodnim aplikacijama. Na prvi pogled može se vidjeti da je izgled zasnovan na HTC-ovoj fabričkoj aplikaciji koja je dolazila na uređajima sa Androidom 2.2. i 2.3. kao što su HTC Desire HD ili HTC Desire Z, što nam se jako dopada zbog elegancije i jednostavnosti.

Kod ove aplikacije izdvojili bismo opciju fiksiranja autofokusa na određenoj poziciji u video modu. Ovo je vitalno za uređaje koji u video režimu u fabričkoj aplikaciji imaju samo automatski fokus bez ikakve mogućnosti fiksiranja. Ako želite da izbjegnete situacije u kojima kamera previše često refokusira i time kvari snimak, lgCamera je pravi izbor. Mogućnosti ove aplikacije ne završavaju ovdje, tu su i kontrola parametara poput balansa bijele i ISO, mijenjanje formata u kojem se snima, podešavanje broja sličica u sekundi (fps) itd.

6. Best HDR Camera

Iako je ovo aplikacija malo drukčije namjene i usmjerena je na HDR, urednik je ipak uvrštava ovdje zbog pojedinih karakteristika. Uprkos imenu, upotreba HDR načina nije obavezna i moguće je koristiti standardne načine snimanja i slikanja. Iako i druge aplikacije nude mogućnost gašenja zvuka, kod određenih verzija Androida zbog samog sistema se ne može ugasiti zvuk okidača čak i kad je u aplikaciji isključen. Best HDR camera se u tom polju pokazao dobro, uspio je ugasiti zuk okidača na nekim uređajima na kojim nijedna aplikacija nije mogla ugasiti zvuk. Također, izdvojili bismo i mogućnost zaključavanja ekspozicije i balansa bijele na određenoj poziciji, tako da se ekspozicija i balans neće mijenjati bez obzira šta je ispred kamere. Tu je i mogućnost kreiranja različitih profila za različite postavke.

Vama 1 klik, a nama puno znači ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest